Categorieën

Weke ski's moet ik kiezen?

vrijdag, 13 oktober 2017

Dit is een vraag die menig wintersporter bezighoudt. Wij proberen je zo ver mogelijk op weg te helpen bij het kiezen van jouw nieuwe ski’s.

Welke ski’s passen het beste bij mijn skistijl?

Om te beginnen is het belangrijk om de juiste lengte ski’s te kiezen. Er is geen magische formule die exact de juiste lengte van je ski’s bepaalt. Factoren zoals je gewicht en lengte zijn een prima uitgangspunt om naar te kijken. Verder zijn het soort ski, het terrein, sneeuwtype en niet te vergeten je persoonlijke voorkeur belangrijke punten om mee te nemen in je uiteindelijke keuze. De hoofdregel is om een ski te kiezen met een lengte tussen je kin en de bovenkant van je hoofd, gemeten vanaf de grond. Gevorderde skiërs en de echte experts in de sneeuw kunnen het overwegen om ski’s te kiezen die iets langer zijn dan het eigen lichaam. 

Onderstaande tabel kan je helpen bij jouw keuze: 

Lichaamslengte in cmAanbevolen skilengte in cm
> 132 cm
115 – 130 cm
137 cm125 – 145 cm
142 cm
130 – 145 cm
147 cm
135 – 150 cm
152 cm
135 – 155 cm
158 cm
145 – 165 cm
163 cm
150 – 170 cm
168 cm
155 – 175 cm
173 cm
155 – 180 cm
178 cm
165 – 185 cm
183 cm
170 – 190 cm
188 cm
175 – 195 cm
193 cm
180 – 200 cm

Buiten de voorgestelde lengte uit bovenstaand overzicht zijn er verschillende redenen om te kiezen voor een kortere of een langere ski. Met een kortere ski ben je wendbaarder maar minder stabiel dan met een langere ski. 

Enkele redenen om te kiezen voor een kortere ski zijn:
  • Je bent een beginnende tot gemiddelde skiër; 
  • Je bent lichter dan het gemiddelde gewicht voor jouw lengte; 
  • Je wilt korte, snelle bochten maken en gaat rustig de pistes af.
Enkele redenen om te kiezen voor een langere ski zijn: 
  • Je bent een snelle, agressieve skiër; 
  • Je bent zwaarder dan het gemiddelde gewicht voor jouw lengte; 
  • Je bent een echte off-piste skiër; 
  • Je bent van plan twintip ski’s aan te schaffen. 

Wij adviseren je om bij de aanschaf van een paar nieuwe ski’s altijd naar een van onze wintersportwinkels in Amsterdam-Buitenveldert of Uithoorn te komen voor deskundig advies. Hier heb je ook de mogelijkheid om verschillende ski’s te bekijken en te vergelijken. 

Welk niveau heb ik?

Of je nou een beginnende skiër bent of al jaren op wintersport gaat en een echte expert bent, met de technologie van tegenwoordig is er zoveel keuze dat er voor iedere specifieke skiër een juiste ski is. 

IK BEN EEN BEGINNENDE TOT GEMIDDELDE SKIËR

Ga je voor het eerst de sneeuw in of ben je nog aan het oefenen om alle technieken onder de knie te krijgen? Je ski’s zijn flexibeler en smaller dan ski’s voor de meer ervaren wintersporter waardoor het skiën een stuk gemakkelijker wordt. Ook is de kern van schuim of wat zachter hout gemaakt. Kies als beginnende tot gemiddelde skiër voor een ski waarmee je korte bochten kan maken en die niet te fel reageert wanneer je een fout maakt tijdens het skiën. 

IK BEN EEN GEMIDDELDE TOT GEVORDERDE SKIËR

Je hebt alle technieken goed onder de knie en kan desgewenst ook goed uit de voeten buiten de geprepareerde pistes. In de meeste gevallen is de ski die je kiest wat breder dan een ski voor beginnende tot gemiddelde skiërs. De kern van de ski is gemaakt van sterker hout dan een ski voor een beginnende skiër. 

IK BEN EEN GEVORDERDE TOT EXPERT SKIËR

Je bent een bekwame skiër en houdt van snelle afdalingen en scherpe bochten. Terrein speelt voor jou geen rol tijdens het skiën. In de kern van je ski zijn titanium, carbon of andere materialen verwerkt die zorgen voor betere prestaties qua snelheid of in zware omstandigheden. Als gevorderde tot expert skiër kies je ski’s die stijver zijn dan ski’s voor een gemiddelde tot gevorderde skiër. Deze ski’s zijn gemaakt voor hoge snelheden en zijn met lage snelheden lastiger onder controle te houden. 

Welke type ski moet ik aanschaffen?

Om aan de specifieke wensen van verschillende type skiërs te kunnen voldoen zijn er tegenwoordig ski’s in verschillende soorten en maten. Maar welk type ski past nou het beste bij jou? Het is belangrijk om goed na te denken op welk deel van de berg je de meeste tijd doorbrengt. 

CARVE SKI'S

Houd je van snel en technisch skiën, dan zijn carve ski’s geschikt voor jou. Carve ski's zijn verkrijgbaar voor skiërs op alle niveau's. De ski's voor de categorie beginnende tot gemiddelde skiërs zijn hierbij zo ontworpen dat alle je alle technieken gemakkelijk kan leren. Bij de aanschaf van carve ski’s geven wij als tip om de lengte van je ski korter te houden dan je eigen lichaamslengte. De breedte van een carve ski varieert tussen de 65-71 mm. Dit wordt gemeten onder de voet. 

ALL-MOUNTAIN SKI'S

Zoals de naam al zegt, zijn deze ski’s geschikt om op ieder terrein te skiën. De ski’s zijn zo ontworpen dat ze in alle omstandigheden te gebruiken zijn, denk onder andere aan ijzige pistes en poedersneeuw. Deze ski is breder dan de carve ski, meestal tussen de 72-88 mm. Wij adviseren om bij de aanschaf van een paar all-mountain ski’s een lengte te nemen die iets korter of dezelfde lengte heeft als jijzelf. 

FREESTYLE SKI'S

Als je vaak in een funpark of halfpipe te vinden bent is dit type ski geschikt voor jou. Freestyle ski’s zijn voorzien van een twintip, hierdoor kan je zowel vooruit als achteruit skiën. Freestyle ski’s zijn breder en dikker dan andere ski’s. Dit zorgt voor een groter draagvlak op de sneeuw waardoor je wendbaarder bent dan met andere ski’s. Let er bij de aankoop van freestyle ski’s op dat deze langer zijn dan je eigen lichaamslengte. 

FREERIDE/POWDER SKI'S

Als je een echte off-piste skiër bent of graag door de verse poedersneeuw skiet dan kan je het beste voor een freeride ski gaan. De breedte van de ski’s ligt meestal tussen de 88-105 mm. Door de breedte heb je veel draagvermogen zodat je niet te snel wegzakt in de losse sneeuw. Je kan de ski’s het beste even lang of een paar centimeter langer aanschaffen dan je eigen lichaamslengte. 

Begeef jij jezelf op geprepareerde pistes dan moet je er rekening mee houden dat deze ski’s niet snel reageren op jouw bewegingen. 

SKI'S SPECIAAL VOOR VROUWEN

Dames hebben meestal een lager middelpunt en minder massa dan heren met dezelfde lichaamslengte. Hierdoor wordt er minder druk uitgeoefend op de ski’s. Om deze reden zijn er ski’s ontworpen voor dames die lichter, flexibeler en iets korter zijn dan ski’s voor heren.

Intersport DUO is jouw wintersportspecialist

Voor het juiste advies op het gebied van wintersport kun je terecht in onze wintersportfilialen in Amsterdam-Buitenveldert en Uithoorn. In deze filialen vind je een ruime collectie van alle artikelen die met wintersport te maken hebben.

Ben je alleen op zoek naar skikleding? Dan kun je ook terecht bij onze filialen in Haarlem en Hoofddorp.

Terug naar overzicht